Тенкара набързо - това, което ви е необходимо е пръчка, линия и муха...

Оборудването, използвано в tenkara, е проектирано специално за метода.

Пръчките, линиите и мухите, използвани при риболова на tenkara, са променени и подобрени с течение на времето, като се имат предвид много специфични функции.

Пръчки Tenkara

Пръчките tenkara варират от около 9 фута (2,74 м.) до над 14 фута (4,27 м.) дължина, когато са напълно удължени, като средната дължина е 12 фута (3,66 м.). Пръчките са телескопични, така че 12-футов прът може да се побере в 20-инчов сегмент (50,8 см.).

Въпреки че дължината на въдица tenkara отначало е смущаваща, особено за тези с опит в традиционния мухарски риболов, препоръчително е да използвате най-дългата пръчка, която можете.

Късите пръти също имат своето място. Смята се, че всяка пръчка tenkara с дължина 10 фута (3,04 м.) е къса. Когато се окажете до малко поточе, покрито с дървета, по-къса пръчка ще оцените късата дължина на пръчката.

Имайте предвид, че с по-дълъг прът винаги имате възможност да държите пръта над дръжката. Захващането по този начин може лесно да “скъси” дължината на пръчката с около 60 см.

Естествено има и регулируеми tenkara пръчки, които са предназначени за риболов с различна дължина. Тези пръчки предлагат голяма гъвкавост – те са дълги пръчки, когато реката е по-широка, и по-къси, когато реката премине в поток.

Lillian

На върха на tenkara пръчката има парче мек плетен повод, наречен lillian закрепен с въртящо се съединение към върха на пръчката. Tenkara линията се връзва за този повод.

Tenkara линии

Tenkara линиите са проектирани специално за tenkara, като се имат предвид три основни цели: Линиите tenkara трябва да са достатъчно тежки, за да се хвърлят, но колкото е възможно по-леки, за да може по-голямата част от линията да се държи извън водата. И накрая, те също трябва да бъдат лесно видими.

Tenkara плетена линия

Има различни видове линии tenkara: двете най-често използвани са конусни линии tenkara и tenkara линии с еднакво сечение (level line). Коничните линии са по-лесни за използване, но трябва да бъдат направени или закупени с определена дължина. Level line линиите, от друга страна, се доставят в шпула и могат да се режат до желаната дължина. Избраният тип линия се основава предимно на личните предпочитания, като някои риболовци предпочитат коничната линия заради простотата при използването и, докато други се наслаждават на гъвкавостта на level линията тъй като, тя е лека, плуваща о лесно може да бъде подбрана за различна дистанция.

Tenkara Level Line

Дължината на tenkara линията е фиксирана по време на риболов (въпреки че е много лесно да превключите по-къса линия за по-дълга, когато е необходимо). Използваната дължина се определя от риболовеца и често се диктува от водоема където се използва.

Тук няма точни формули, но обикновено се препоръчва да започнете с дължина на линията, подобна на дължината на пръта плюс 4 фута (1,20 м.) типет. С повече опит и когато ловите на по-голям, открит водоем може да експериментирате с по-дълги линии.

Лидер не е необходим; типетът служи като преход между основната tenkara линия и мухата. В зависимост от очаквания улов и размера на пръчката може да използвате типет с различен диаметър, като в масовия случай се използва 5X флуорокарбонов типет.

Tenkara мухи

В края на типета се връзва изкуствена муха имитираща насекомите намиращи се в близост до водоема – естествена храна на рибите предмет на риболова.

Всяка нормална изкуствена муха може да се използва в tenkara. Ако вече практикувате риболов на изкуствена муха, то вие ще се бъдете приятно изненадани да знаете, че любимите ви сухи мухи, нимфи, мокри мухи и дори стримери ще работят добре с вашата tenkara.

Ако сте нов в риболова с мухи, трябва да знаете, че няма да е необходимо да научавате за ентомология, латински или биологичен жизнен цикъл на насекомите, за да хванете риба. Tenkara ще ви покаже как.

Типична Sakasa Kebari муха

Има традиционни tenkara мухи. Не ги класифицираме като сухи, мокри или нимфи; те са просто tenkara мухи. Tenkara мухите са взаимствани от много различни видове насекоми, а не подражават на определени вид, което ги прави много гъвкави. Тяхната универсалност се проявява в подхода, използван от опитни риболовци от tenkara, които не сменят мухи, за да съвпаднат с насекоми, а по-скоро се фокусират върху тяхната техника. „Всяка муха е подходяща“, както ще научите по-късно.

Японският термин за мухи е кебари, което буквално означава „кука с коса“. Kebari е думата, която повечето хора в общността на tenkara са възприели и използват редовно, за да се позовават на мухи tenkara, особено в обратния хакъл (sakasa) стил който често се използва в tenkara.

Мухите tenkara могат да изглеждат по-различно от западните мухи и често имат хакел, насочен встрани от завоя на куката. Обратният хакъл ни позволява да придадем движение на мухите, което е голяма полза от кебарите.

Мухата tenkara, в своята простота и гъвкавост, ни показва, че има и различен начин на мислене за риболов с мухи.